14 Apr Hvad betyder økologisk egentlig?
Økologisk: Her kan vi virkelig tale om et wellness-buzzword! Du finder ordet på alt fra mad til kosmetik, og det har haft en enorm popularitet det seneste årti. Men hvad betyder det egentlig? Ordet er ofte sammenfaldende med naturligt eller endog vegansk, men ingen af dem opsummerer retteligt, hvad økologisk egentlig omfatter.
Vegansk betyder for eksempel, at et produkt eller en fødevare er fremstillet helt uden animalske ingredienser. Alle vores produkter er helt veganske og indeholder som sådan ikke nogen ingredienser, der stammer fra dyr. Naturligt betyder derimod blot ingredienser der forekommer i den naturlige verden, uden at man har brug for yderligere menneskelig forarbejdning. Naturlig er ikke automatisk godt – mange giftstoffer er naturlige og falder for eksempel ind under denne kategori. Ligeledes bør syntetisk ikke være synonymt med dårligt, selv om vi altid forsøger at vælge naturlige ingredienser frem for syntetiske. Vi kan syntetisere nogle ingredienser i laboratorier, såsom hyaluronsyre, og det betyder, at vi ikke behøver at gøre skade på dyr for at få dem. Hyaluronsyre findes naturligt både i vores krop og i andre dyr, men til kosmetisk brug er det generelt syntetisk fremstillet, for at forhindre at dyr lider overlast.
Ordet økologisk, i relation til ingredienser, betyder simpelthen, at ingrediensen er produceret med enten kun et lille antal kunstige kemikalier og metoder, eller slet ingen – også selv om der endnu er et par syntetiske stoffer, som landmændene må bruge og som stadig kvalificerer produkterne som økologiske. Problemet er, at økologisk ikke garanterer et godt slutprodukt, og at ikke-økologisk omvendt heller ikke automatisk betyder noget dårligt. Økologisk handler ikke om kvaliteten af produktet, men mere om de metoder, der bruges til at dyrke det, og hvilken indvirkning disse metoder kan have på vores miljø og vores organer. En af de fælles argumenter for økologisk landbrug er imidlertid, at de konventionelt anvendte syntetiske pesticider ikke har eksisteret så længe, som de naturlige alternativer, og de er derfor ikke blevet testet nær så stringent. Vi kender simpelthen endnu ikke de langsigtede virkninger.
En anden bekymring overfor ikke-økologisk landbrug er brugen af genetisk modificerede organismer (GMO’er). I denne sammenhæng henviser GMO’er til afgrøder, der er blevet injiceret med DNA fra en anden plantestamme eller art, for at opnå nogle fordele. GMO kan også nogle gange henvise til afgrøder, der er specifikt opdrættet på en bestemt måde, for at fremdyrke fordele, som modstandsdygtighed mod tørke. Denne type GMO er ikke forbudt under økologiske bestemmelser, hvorimod den første er. Et af problemerne er, at afgrøder kan modificeres genetisk til at være resistente over for ukrudtsdræbere eller insekticider, men derefter sprøjtes med stoffer som de er resistente over for (som dræber de omkringliggende ukrudtsplanter/insekter, men ikke GMO-afgrøden) før de anvendes i kosmetik. Det vil sige, deres modstandsdygtighed er god for landmanden – men dårlig for forbrugeren.
En anden grundtanke indenfor økologisk regulering siger, at økologiske produkter bør stræbe efter at beskytte miljøet og dyrevelfærden, hvilket kun kan være gode ting! EU-miljøreguleringen har for eksempel en sektion, der fokuserer på at forhindre jordskader, der anvendes ved at begrænse brugen af nogle petroleumbaserede gødninger og blødgørere.
En af grundene til, at vi vælger at købe økologisk hvor det er muligt, er, at nogle undersøgelser har vist, at økologiske fødevarer ofte har flere sundhedsmæssige fordele end deres konventionelle kolleger. Indholdet af antioxidanter bliver for eksempel ofte højere i økologiske afgrøder, og vi ved alle, hvor vigtige de er for vores hud! Fordi økologiske produkter ikke indeholder kunstige konserveringsmidler er de friskere, men de har så også en tendens til at have en kortere holdbarhed. Hvis du spørger os, er det faktisk en god ting: Vi vil meget hellere producere små mængder fremragende økologiske produkter, som du reelt kan bruge, før produktet bliver dårligt. Vi mener, at det fremmer en sundere holdning til forbrug – det betyder, at du ikke køber mere, bare for at lade det stå ubrugt på hylden!
Ikke alle vores produkter er helt økologiske, men vi bruger økologiske ingredienser hvor det er muligt – disse er altid markeret i ingredienslisten, så du selv kan tjekke efter. Økologisk landbrug er som helhed bedre for miljøet: det øger jordens frugtbarhed ved at undgå skadelige pesticider, skåner vandmiljøet bedre end de konventionelle metoder og er generelt bedre for både mennesker og dyr i nærheden. Mange af vores produkter indeholder økologiske ingredienser, men er ikke 100% økologiske produkter, fordi vi nogle gange prioriterer andre problemstillinger højere. At sikre, at vi vælger økologisk, hvor det er muligt, er ikke den eneste måde, vi forsøger at beskytte jorden og dens indbyggere på. Vi sørger for, at alle vores ingredienser er veganske og vi køber vores ingredienser så tæt på vores værksted i Hertfordshire som det er muligt. I øvrigt produceres økologiske produkter ofte på mindre landbrug, der sælger lokalt – det bedste fra begge verdener!
Vores leverandører arbejder bæredygtigt og indenfor fairtrade definitionerne. Alt det vi køber fra udlandet sendes i pulverform, hvilket reducerer vægten og vores CO2 aftryk. Vi håber, at efterhånden som økologiske produkter bliver mere populære, vil de begynde at blive normen – det er en gevinst for vores planet og naturligvis en gevinst for vores hud!