16 Dec Glykolsyre: Hvad gør det for huden?
De af os der døjer med akne, eller dem, der lider af pigmentering eller ardannelse, er nærmest konstant på udkig efter et produkt, der kan hjælpe med at holde porerne rene og forhindre fremtidige udbrud, men også fjerne det kedelige ydre lag af døde hudceller, der bringer den friske, strålende hud nedenunder frem. Det potente kemiske stof, der kan begge dele, hedder glykolsyre.
Det er nemt at tilføje glykolsyre til din hudplejerutine, da masser af skønhedsprodukter nu om dage indeholder dette smarte molekyle. Uanset om det er en toner, en fugtighedscreme eller et mere målrettet skønhedsværktøj, som eksempelvis en maske, vil denne syre arbejde for at forbedre din huds overordnede sundhed.
Denne blog vil besvare spørgsmålet “hvad er glykolsyre?” blandt mange andre spørgsmål, og vi diskuterer dens egenskaber og fordele for huden. Hvis du vil hoppe direkte til bestemte dele af vores indlæg, så er trinene skitseret her:
- Hvad er glykolsyre, og hvad gør den?
- Hvordan fungerer glykolsyre?
- Hvad gør glykolsyre for din hud?
- Hvor længe går der, før du begynder at se resultater?
- Bivirkninger ved glykolsyre
- Hvilken hudtype er glykolsyre bedst egnet til?
- Hvordan fremstilles glykolsyre?
- Hvordan sammenlignes glykolsyre med hyaluronsyre og salicylsyre?
- Hvordan indarbejder du glykolsyre i dit hudplejeprogram?
1. Hvad er glykolsyre?
Det er efterhånden blevet en darling i hudplejekredse. Glykolsyre er den mindste af Alpha Hydroxy Acids – eller AHA’erne.
Det er sandsynligvis den mest udforskede hudplejeingrediens og den har en hel overflod af fordele. Herunder alt lige fra aknebekæmpelse til anti-ageing.
Hvad gør den?
Okay, vi ved godt, at det at komme syre på huden lyder noget skræmmende. Men tro os: du behøver ikke være bange. Glykolsyre hjælper med at hele huden efter udbrud, udglatte ujævn hud og den har endda anti-ageing egenskaber. Det er ikke så underligt, at det findes overalt!
2. Hvordan fungerer glykolsyre?
Mens de fleste mennesker er fortrolige med fysisk eksfoliering, som involverer manuel/fysisk fjernelse af den døde hud fra overfladen, er glykolsyre en kemisk eksfoliant.
Kemiske eksfolianter er faktisk ofte mere nænsomme mod huden, sammenlignet med fysiske eksfolianter, som scrubs, da de ikke laver rifter i overfladen. Det er derfor du ofte vil se, at ansigtseksfolieringer indeholder blide kemiske eksfolianter, som glykolsyre, mens kropsprodukter mere har tendens til at anvende fysiske partikler på den mindre sensitive hud på resten af kroppen.
Glykolsyre: Nedbryder bindinger
OK, så bliver det teknisk. Det øverste lag af din hud – eller stratum corneum – er normalt sammensat af tætpakkede lag af døde hudceller, som alle er bundet sammen med et limlignende stof, der består af tætte forbindelser.
Disse knudepunkter er designet til at holde hudcellerne sammen, døde eller levende – så nogle gange har de brug for lidt hjælp til at nedbrydes.
Glykolsyre spiser så at sige disse bindinger, hvilket frigør de enkelte celler, så de kan fjernes fra dit ansigt – og derved give en meget blid og nænsom peeling.
Det er dog ikke det hele: Glykolsyre er særlig nyttig – og interessant – fordi den er den mindste af AHA’erne og har en så lav molekylevægt. Længere inde i huden har netop dette nogle åbenlyse fordele!
Glykolsyre stimulerer en type celle, der er kendt som en fibroblast. Det er en celle der, blandt andet, producerer kollagen. Denne stimulering betyder, at huden producerer mere kollagen naturligt – hvilket igen betyder, at huden bliver stærkere, mere elastisk og kan opretholde fugtniveauet mere effektivt – vi siger dermed hej til mere spændstig og fast hud!
Nå, tilbage på hudens overflade er de døde hudceller nu løse og kan blot skylles væk, hvilket efterlader din hud glat og strålende. Hvis du ikke synes det lyder imponerende, så må du tro om igen!
Er dette så det samme som en kemisk peeling?
Når man bruger en lav koncentration af glykolsyre i ansigtet, typisk 10% eller derunder, så er det ikke at betragte som en kemisk peeling. Du bør ikke opleve nogen brændende fornemmelse eller ubehag, eller en egentlig peeling!
Når man taler om kemisk peeling er koncentrationen af den valgte syre meget højere. For glykolsyre kan dette variere fra 20% helt op til 50% og kan kun bruges, når man får en behandling udført på en klinik, af en læge eller en kvalificeret kosmetolog. Syren påføres huden, hvorefter en neutraliserende base stopper den kemiske reaktion.
Kunden skal derefter udføre resten af behandlingen derhjemme ved at anvende fugtighedscreme som anvist, undgå sollys og heller ikke falde for fristelsen til at pille ved huden! I løbet af et par uger nedbryder den stærke syre det øverste hudlag, og huden begynder at skrælle af, hvilket giver plads til frisk, ny hud nedenunder.
3. Hvad gør glykolsyre for din hud?
En af de største årsager til udbrud – om det er akne eller hudorme – er ophobningen af døde hudceller i vores porer.
Desværre er det ikke den eneste årsag: en opbygning af talg – den olie, din hud producerer naturligt – og proteiner, som din hud genererer, kan også føre til udbrud. Derfor er folk med fedtet hud mere tilbøjelige til udbrud.
Heldigvis er glykolsyre lidt af et mirakelmiddel. Syren nedbryder ikke blot bindingerne mellem døde hudceller, men nedkæmper også straks en af faktorerne for akne; dens lille partikelstørrelse betyder nemlig, at den virkelig kan komme længere ned i porerne – hvilket er præcis der, hvor talg og protein ophober sig.
Når først glykolsyren er nede i porerne, kan den arbejde optimalt på at løsne urenhederne og efterlade huden klar, frisk og problemfri.
Så glykolsyre er fantastisk mod akne. Men er det nok til at fastholde vores opmærksomhed?
Fordelene ved glykolsyre på huden
Når vi bliver ældre oplever vi ofte, at vores hud bliver mere tør. Personer med fedtet hud: Glæd jer! Færre udbrud af urenheder venter i horisonten. Alderen bringer imidlertid sine egne udfordringer! De samme døde hudceller, der tilstopper vores porer, har også en tendens til at blive liggende på overfladen – hvilket kan føre til en generel slaphed og sætte sig som fine linjer.
Mens vi er unge modvirker vores naturligt hurtigere hudcyklus dette til en vis udstrækning, men efterhånden som vi ældes og vores cyklus bliver langsommere, produceres nyere celler ikke helt så ofte og de udtjente, døde celler er tilbøjelige til at blive hængende lidt længere.
Ved at bruge en blid eksfoliant, som glykolsyre, hjælpes de gamle celler på vej til at løsne sig fra de nye, levende celler, hvilket efterlader dit ansigt mere strålende.
Syrens kollagenstimulerende egenskaber betyder også, at fine linjer udjævnes og huden fremstår mere elastisk.
Hvis du parrer glykolsyre med en ingrediens, der stimulerer cellulær fornyelse, såsom retinol, så har du en vinderkombination!
Endnu mere imponerende er det, at du blot ved at bruge et produkt, der indeholder glykolsyre, forbereder din hud på at optage andre ingredienser med mere effektivitet. Det hjælper også din makeup med at holde længere på huden!
4. Hvor lang tid tager det for glykolsyren at arbejde?
Da glykolsyre er relativt blid, kan den bruges på flere måder, og det er derfor svært at sige, hvor lang tid det vil tage, at se de fulde resultater.
Imidlertid kan nogle fordele ved glykolsyre ses øjeblikkeligt. Hvis du bruger en maske, der kan levere en mere potent dosis end en rens eller fugtighedscreme vil gøre, vil du hurtigt bemærke, at din hud bliver mere spændstig og strålende, når du vasker den af.
Hvis du regelmæssigt og over en længere periode bruger et produkt, der indeholder glykolsyre, vil du ligeledes begynde du at se den fulde effekt!
- Efter cirka en måned vil du bemærke, at du har færre urenheder, da glykolsyren nu er begyndt at arbejde med at holde dine porer rene.
- Efter cirka to måneder vil du bemærke, at din teint er blevet mere jævn og er mindre tilbøjelig til pigmentforandringer.
- Efter én til seks måneder – afhængigt af hud og cyklus – vil din nye og forhøjede kollagenproduktion betyde, at du ser et fald i antallet af fine linjer og rynker, din hud bliver fastere og mere elastisk, og du vil måske endda bemærke en reduktion i synligheden af ar.
5. Bivirkningerne ved glykolsyre
Vi håber, at vi nu har overbevist dig om de gode grunde til at bruge produkter med glykolsyre, men der er nogle mulige bivirkninger, du bør overveje, ligesom du bør overveje om balancen mellem bivirkninger og fordele er umagen værd.
I de fleste kommercielle hudplejeprodukter er det usandsynligt, at du finder en koncentration af AHA, inklusiv glykolsyre på over 10%. Den lave koncentration betyder, at det generelt er sikkert for huden at bruge. Højere koncentrationer bruges normalt kun af hudplejespecialister eller medicinske fagfolk.
Selv om det generelt er sikkert for huden, kan glykolsyre, såvel som andre medlemmer af AHA-familien, gøre din hud mere følsom overfor sollys. Dette skyldes, at syren fjerner laget af døde hudceller og efterlader nye celler på overfladen. Ligesom når der vokser nye kropshår på kroppen, fjernes et hudlag også, og den underliggende friske hud er mere modtagelig for UV-skader.
En nem måde at omgå dette er at bruge produkter, der indeholder glykolsyre om natten, og derefter følge op med en solcreme i løbet af dagen – hvilket er noget du under alle omstændigheder burde gøre, som en fast rutine.
Desværre kan glykolsyre også forårsage mild irritation af huden. Derfor er det altid en god idé at lave en såkaldt patch-test, før du anvender produktet på hele ansigtet. Hvis du bruger glykolsyre og føler, at din hud bliver kløende, hæver op eller bliver rød, skal du straks skylle produktet af.
6. Hvilken hudtype er glykolsyre egnet til?
Glykolsyre kan bruges på alle hudtyper, men de mest åbenlyse fordele er tydelige hos personer med fedtet, trist eller moden hud.
Den rensende effekt kan være gavnlig for alle, især hvis man bor i en by eller regelmæssigt gør noget, der efterlader snavs i ansigtet.
Tilsvarende er regelmæssig eksfoliering fordelagtig for alle: Den fjerner det kedelige øverste lag og tillader huden at stråle. Dog er moden hud, som mere sandsynligt akkumulerer hudceller på grund af den langsommere hudcyklus, der hvor man vil se den mest markante forbedring.
Stimuleringen af fibroblastceller giver et boost i kollagenproduktionen, hvilket igen er mest tydeligt på moden hud, som typisk mangler elasticitet.
Kan glykolsyre bruges på sensitiv eller akneplaget hud?
Personer med sensitiv hud er ofte tilbøjelige til at være meget forsigtige med at prøve nye produkter – og det med rette! Hud der er meget sensitiv kan muligvis være meget mere tilbøjelig til irritation, men det betyder ikke, at man behøver at undgå glykolsyre helt.
Hvis du ved, at du har sensitiv hud, men gerne vil prøve at bruge glykolsyre, kan du altid tage tilløb til det: brug en fortyndet opløsning, eller brug kun et produkt, der indeholder glykolsyre en gang om ugen til at begynde med. Når du har tilvænnet huden, kan du øge frekvensen eller koncentrationen.
Når det gælder akne, så er den bedste måde at kæmpe imod på en regelmæssig eksfoliering. Og det er her ingredienser som glykolsyre virkelig kommer til deres ret.
Brug af glykolsyre holder urenhederne i skak
Fordi glykolsyre er så meget mildere end fysiske eksfolianter, ridser og trækker den ikke i huden, hvilket betyder, at der er færre muligheder for, at aknebakterier får fæste.
At holde huden intakt og sund er en af de vigtigste måder, hvorpå man kan holde akne i skak – det er derfor, at det ikke er smart at klemme bumser ud! Regelmæssig eksfoliering – fysisk eller kemisk – giver derimod huden mulighed for at rense enhver opbygning af proteiner og talg væk, samt at komme af med det øverste hudlag.
Desuden er glykolsyre i stand til at hjælpe huden med at regulere talgproduktionen i første omgang – hvilket minimerer risikoen for fedtet hud og reducerer chancerne for tilstoppede porer og akne.
Det øgede kollagenniveau fører også til mild arreduktion – så hvis du har lidt af akne tidligere og stadig har ar efter det, kan du muligvis også se en vis nedbringning i synligheden ved at bruge glykolsyre.
Hvis du bruger lægeordineret aknemedicin, som Roaccutane, vil din hud sandsynligvis allerede være meget sensitiv – så konsulter din læge og udfør en patch-test før brug.
7. Hvordan fremstilles glykolsyre?
Glykolsyre kan afledes fra naturlige kilder som sukkerrør, sukkerroer, ananas, cantaloup og umodne druer.
Faktisk kan du lave din egen glykolsyre med ingredienser, som du sandsynligvis allerede har i dit køkken. Bland rørsukker med almindelig yoghurt, til en fugtgivende scrub, der udnytter fordelene ved både glykolsyre og mælkesyre.
Er det et naturligt produkt?
Det er traditionelt et naturligt produkt, selvom det nu også kan fremstilles syntetisk. Det kan syntetiseres ved at kombinere formaldehyd og syntesegas, hvilket er en billig, men ikke-naturlig mulighed.
I de fleste økologiske og naturlige hudplejeprodukter stammer glykolsyre fra naturlige stoffer som sukkerrør – skønt det altid er værd at kontrollere, hvor glykolsyren i et produkt egentlig er kommet fra.
8. Hvordan kan glykolsyre sammenlignes med hyaluronsyre og salicylsyre?
Her er faktisk yderligere bevis for, at syrer ikke behøver at være skræmmende: Glykolsyre er bestemt ikke den eneste syre vi kan lide!
Hyaluronsyre og salicylsyre anvendes også ofte af de helt store producenter og er blevet ret almindelige i produkter.
HYALURONSYRE
Bruges primært som et fugtboostende middel. Det binder vandmolekyler og opretholder dermed hudens fugtniveau. Der er mange forskellige udgaver af hyaluronsyre, med forskellig molekylevægt, og jo mindre molekylet er, jo dybere ned i huden kan det komme.
SALICYLSYRE
Bruges primært af personer, der kæmper med akne, da det er fantastisk til at berolige rød og irriteret hud. På mange måder ligner det glykolsyre: det både eksfolierer og bekæmper urenheder.
Mens glykolsyre er en alfa-hydroxy-syre, er salicylsyre imidlertid en Beta-hydroxy-syre (BHA) – hvilket betyder, at den er olieopløselig snarere end vandopløselig.
BHA’er trænger generelt dybere ind i huden end AHA’er på grund af deres olieopløselige egenskaber. Salicylsyre har imidlertid for vane at udtørre og irritere huden, især når den bruges i koncentrerede doser over en længere periode.
Derfor ser du ofte pletbehandlinger, der indeholder salicylsyre, med nøje anvisninger om kun at bruge dem på det berørte område og ikke i hele ansigtet.
9. Hvordan kan man indarbejde glykolsyre i det daglige?
Glykolsyre kan bruges på næsten ethvert trin i din hudplejerutine. På grund af sandsynligheden for, at det øger hudens følsomhed over for sollys, er det imidlertid bedst at bruge det regelmæssigt om aftenen. Hvis du vælger at bruge det om morgenen, anbefaler vi, at du anvender det under din fugtighedscreme. Husk, at glykolsyre kan gøre din hud lidt mere følsom overfor solen, så sørg for også at følge op med solbeskyttelse.
Der er masser af renseprodukter, serummer og fugtighedscremer derude, der indeholder glykolsyre, og de giver alle med tiden en nænsom eksfoliering af huden.
Hvis du imidlertid bruger en mere målrettet løsning, som eksempelvis en ansigtsmaske, skal du bruge den efter rens og følge op med et serum efter eget valg og en beroligende fugtighedscreme for at modvirke hudirritation.
Er det godt under makeup?
Ja, glykolsyre er fantastisk under makeup! Det giver huden mulighed for, at en foundation bedre kan gribe fat i hudens overflade, og dermed holder din makeup længere.
Jo finere og mere glat hud du har, jo bedre chance for at makeuppen holder. Ligeledes har huden mindre tendens til at blive fedtet og uren. Glykolsyre regulerer talgproduktionen og udjævner huden, så din makeup forbliver fejlfri hele dagen/aftenen/natten!
Når alle produkterne er trukket ind, er du klar til at anvende makeup.
En anden fantastisk ting ved glykolsyre er, at det forbereder huden på at absorbere andre ingredienser, hvilket betyder, at serum og fugtighedscreme bliver endnu mere effektive.
Er glykolsyre okay til daglig brug?
Afhængig af koncentrationen, ja, så kan du bruge glykolsyre hver dag. Hvis du er ny i relation til kemiske eksfolianter, bør du arbejde dig op ved langsomt at øge din dosis. Du må ikke overdrive i begyndelsen.
Der findes toning og rens der bruger lave doser glykolsyre, kombineret med andre beroligende ingredienser, som er egnede til brug hver dag.
Dog er mange produkter indeholdende glykolsyre designet som mere målrettede eksfolianter og bør derfor ikke bruges for ofte – måske én eller to gange om ugen.
Det er bedst at følge instruktionerne på pakken, når det kommer til hvor ofte du skal bruge et produkt.
Du skal også være særlig forsigtig, hvis du ved, at du vil blive udsat for mere solskin end normalt. For eksempel kan du sagtens være regelmæssig bruger af glykolsyre når du er hjemme, men når du tager af sted på ferie, for at tilbringe en uge udenfor ved stranden, er det bedst at skære ned på brugen, indtil du er hjemme igen – og husk at bruge solcreme!
Hvilken del af din krop skal du bruge glykolsyre på?
På grund af sin blide eksfolierende karakter, anvendes glykolsyre bedst på den mere sensitive hud i ansigtet.
Områder på kroppen, hvor huden er tykkere og mere sej, vil sandsynligvis have mere fordel af en fysisk eksfoliering.
Hvis du lider af keratosis pilaris – som er en opsamling af keratin under huden, der fører til små hvide “bobler” på overfladen – så kan glykolsyre nedtone din lidelse.
Realistisk set vil brug af produkter indeholdende glykolsyre på en hvilken som helst del af din krop dog stadig have eksfolierende virkninger – fordelene er bare størst i ansigtet.
Så hvad gør glykolsyre? Det gør, at der kan sættes et hak ved stort set alle punkter på listen over optimale ingredienser. Intet mindre! Glykolsyre bekæmper urenheder og fine linjer, samtidig med at det nænsomt eksfolierer og fjerner trist hud.
Er det noget, du skal have med ind i din egen hudplejerutine?